Taraflar arasındaki borç ilişkisini yasal olarak ele alan ve her iki tarafın haklarını sınırlayan/belirleyen hukuk birlim dalına borçlar hukuku adı verilmiştir.
Medeni hukuk kişinin doğum öncesinden başlayarak kişiliğin sona ermesinden sonraki dönemi de kapsayan başlıca özel hukuk ilişkilerini düzenleyen hukuk dalıdır.
Kamu hukuku bölümlerinden bir tanesi olan ceza hukuku, var olan suçların yanı sıra ceza kavramlarını da kapsamlı bir şekilde incelemekte ve ele almaktadır. Kendi içinde iki farklı dala ayrılan ceza hukuku, genel ve özel olmak üzere iki farklı kolda incelenmektedir.
Her türlü taşınmaz yani gayrimenkul işlemlerinde her iki tarafın sahip olduğu hakları yasalar çerçevesinde ele alan hukuk birimine taşınmaz hukuku adı veriliyor. Taşınmaz hukuku, geniş bir yelpazeyi kapsıyor ve bunların arasında kamulaştırmaya ilişkin durumlar, kira sözleşmelerinde yaşanan sorunlar ve tapu işlemleri ile ilgili yaşanan sorunlar da yer alıyor. Bu tür durumlarda her iki tarafın nasıl bir yol izlemesi gerektiği ve sürecin nasıl işleyeceği de yasalar ile birlikte ele alınıyor. Ceza Hukuku alanının kapsamında olan ve bizim uzmalığımız dahilinde ki bazı dava ve işlemler aşağıdadır.
Miras Hukuku gerçek kişinin ölümü ve gaipliği halinde bu kişinin malvarlığının kimlere ve nasıl intikal edeceğini düzenleyen hukuk dalıdır. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunun 495- 682. Maddeleri arasında düzenlenmiştir.
Ticaret hukuku, kişiler arası ticari ilişkilerden doğan ve ticari işletmeyi ilgilendiren, bunun yanında ticaret şirketlerinin kuruluşu, örgütlenmesi ve çalışmaları ile sona ermelerini, kıymetli evrakın türleri ve kıymetli evraka ilişkin kuralları, özel sigortaların neler oldukları, nasıl işledikleri ve sona ermeleri, deniz ticaret hukuku kurallarını düzenleyen bir hukuk dalıdır.